Ervaringen

Karin, coördinator klantenservice


“Ik kwam via mijn netwerk op gesprek bij Werkmaker. De klik was er snel en ik heb van januari tot en met december voor dit project gewerkt. Als eerste heb ik meegeholpen de klantenservice en back-office op te zetten. Vervolgens stuurde ik de back-office en de klantenservice aan en dat deed ik met veel plezier. Samenwerken aan een mooi resultaat: daar krijg ik energie van.”

Ben je 50 plusser en op zoek naar een baan? Karin deelt graag haar tips:

“Wees open, eerlijk en positief in je sollicitatiegesprekken. Je hebt maar een kans om een eerste indruk achter te laten. Het is lastig om een andere baan te vinden als je 50 jaar of ouder bent maar zéker niet onmogelijk. Geloof in jezelf, daar kom je het verst mee!”

Bastiaan, verkoop binnendienst

Hij had een half jaar een ww-uitkering en wilde daar uit. Bastiaan heeft via Werkmaker een nieuwe baan gevonden.

“In het begin is het lekker hoor, dat je niks hoeft. Zo kon ik los komen van mijn andere werkgever en even opladen. Na een paar maanden kwam Werkmaker op mijn pad via het UWV. Ik vond jullie via Google en zag een leuke vacature voorbij komen. Voor ik het wist was ik aangenomen. Nu werk ik sinds juli bij Imhotep en verkoop ik relatiegeschenken. Het is een klein bedrijf waar 8 man werkt en dat is wel een verschil met mijn vorige baan met 250 man. Daar moest ik even aan wennen.”

Nu ben je een commerciële tijger in plaats van orderverwerker/ontwerper bij een uitgeverij.
“Haha, ik ben helemaal niet zo’n gladde verkoper. Ik vind samenwerken gewoon leuk en ben een aanpakker. Kom maar op met werk, ik pak het wel aan. Nu krijg ik weer energie van mijn werk en ga iedere dag met plezier aan de slag.”

Hoe heb je onze bemiddeling ervaren?
“Jullie zijn anders dan de andere bemiddelaars. Het contact is altijd leuk en persoonlijk. Jullie luisteren écht naar me en bieden kwaliteit. En ik heb een nieuwe baan gevonden via jullie!”

Heeb je nog tips voor werkzoekenden?
“Lijkt een dooddoener maar is het niet. Geef nooit op. En solliciteer op de banen die je écht leuk vindt. Je toekomst heb je zelf in de hand. Heb je niet de luxe om te kiezen voor de baan die jij leuk vindt? Denk dan eens aan herscholing. Je hebt genoeg ervaring en capaciteiten waar werkgevers blij van worden. Daar ben ik van overtuigd.”

Arjen Barto, directeur Pro-Log Beheer

Zijn er nou werkgevers die vijftig plussers een kans willen geven? Jazeker. Wij spraken met Arjen Barto, directeur van Pro-Log Beheer en hij heeft een duidelijke visie.

“Eigenlijk vind ik het te gek voor woorden dat juist zij in deze goede arbeidsmarkt lastig aan de slag kunnen. Ze hebben zoveel ervaring waar je als bedrijf van kunt profiteren.”

Kun je dat toelichten?
“Dit jaar ontstond een vacature op onze boekhouding / financiële afdeling voor 3 dagen in de week. Ik heb een aantal sollicitatiegesprekken gevoerd en heb ook met jongere mensen gesproken. Voor deze functie heb ik echt senioriteit nodig, dus iemand die veel ervaring heeft. Toen realiseerde ik me dat een vijftig plusser hier beter zou passen. Die neemt kennis mee waar de jongere collega’s van kunnen leren. Zo ontstaat voor mijn bedrijf een win-win situatie.”

Je klinkt als een ambassadeur.
“Bijna wel he. Ik ben zelf net vijftig geworden en eigenaar van dit bedrijf. Dat is een andere situatie dan iemand die in loondienst is. Ik kan me goed voorstellen dat je dan een werkgever wilt die in je capaciteiten gelooft en niet alleen naar je geboortedatum kijkt. Dat hou ik in mijn achterhoofd als ik op zoek ga naar nieuwe medewerkers.”

En, gelukt om de vacature op te vullen?
“Uiteindelijk heb ik eerst onze administratieve afdeling anders georganiseerd waardoor op korte termijn geen vacature is. Dit wordt in 2019 weer actueel verwacht ik. Als het zover is, dan weet ik wat ik zoek en nodig heb.”

Cees van Kempen, brandwacht

Cees van Kempen werkt als brandwacht terwijl hij 40 jaar in de financiële administratie heeft gewerkt. Hij is rustig van aard, is positief, realistisch, werkt zorgvuldig en doet er alles aan om te werken in plaats van thuis te zitten. Dit is zijn verhaal.

“Ik werkte sinds 1978 bij een rederij op een financiële administratie en vorig jaar kwam mijn functie te vervallen. Dat was omschakelen en vanaf het begin nam ik mezelf voor iets anders te vinden. Ik kreeg een outplacement traject en ben begeleid in dit proces. Ik heb veel gesolliciteerd op financieel administratieve functies en het lukte me niet. Toen kwam ik op een punt dat ik een keuze moest maken. Als brandwacht was er veel werk en ondanks dat ik de papieren niet had, kreeg ik wel de opleiding aangeboden en ik pakte deze kans met twee handen aan. Inmiddels heb ik mijn VCA gehaald en certificaten om brandwacht te kunnen zijn. Nu werk ik bij Exxon Mobile.”

Bevalt deze functie?

“Ik ben blij dat ik werk heb gevonden en me weer nuttig kan maken. Natuurlijk is het niet mijn eerste keus. Totdat ik in zag dat ik moest veranderen om weer kans te kunnen maken in deze arbeidsmarkt. Het is nogal een verandering. Ik zat altijd achter een bureau in een verwarmd kantoor en nu sta ik de hele dag buiten. Maar eerlijk gezegd vind ik alles beter dan thuis zitten.”

Hoe ziet je toekomst er uit?

“Omdat deze functie op houdt, ben ik op zoek naar een andere werkgever. Ik heb alle papieren als brandwacht en veel ervaring in financiën. Aanpakken en hard werken zijn me niet vreemd.”

Lien van der Steen, klantenservice Werkmaker

Lien van der Steen vond een leuke, tijdelijke baan bij Werkmaker en werkt in 2018 op onze klantenservice.

“Ik werk bij het Openbaar Ministerie van Justitie en daar gaat mijn functie ophouden. Op dit moment word ik begeleid naar een andere baan. Door dit proces ben ik actief geworden op LinkedIn en dat heeft positief gewerkt. Want een van mijn connecties wees me op Werkmaker en een kennismakingsgesprek was snel geregeld. Dat was positief en ik kon zelfs de volgende dag al beginnen. Blij en verrast ging ik aan de slag: het werk is erg leuk en de collega’s zijn nog zoveel leuker. De sfeer is positief, er is teamspirit en iedereen heeft de wil om te werken en wat goeds neer te zetten.”

Heeft Lien nog een tip voor werkzoekenden?
“Onderschat de kracht van LinkedIn niet. Maak een profiel aan, reageer op berichten en leg contacten. Zo word je zichtbaar. Bij mij hielp dat en leverde dat een tijdelijke baan op. Je leeftijd hoeft je echt niet in de weg te staan om een baan te vinden. Als je positief bent ingesteld, ben je nooit te oud om te leren en te werken en dat ga je ook uitstralen.”

Angst voor verandering heeft Lien niet. Natuurlijk is ze benieuwd wat haar toekomst gaat brengen.
“Het is voor mij juist een uitdaging om na 28 jaar bij hetzelfde bedrijf opnieuw te beginnen. Nieuwe mensen ontmoeten, nieuwe dingen leren en een nieuw bedrijf te verrijken met mijn kennis en inzet. Daar kijk ik naar uit.”

Elly Dost, klantenservice Werkmaker

Elly Dost werkte in 2018 voor Werkmaker en deelt graag haar ervaringen.

“Ik raakte in 2017 mijn baan kwijt en kwam daardoor in de WW terecht. Dat deed wel wat met me natuurlijk maar ik besloot ook direct de koe bij de horens te vatten. En ging om me heen kijken. Ik vind mezelf gewoon nog te jong om thuis te gaan zitten en heb veel te bieden. Natuurlijk merkte ook ik dat ik in een lastige categorie val met mijn leeftijd en gewenste werktijden. Maar opgeven staat niet in mijn woordenboek, dus ik zocht door.

Zo kwam Werkmaker op mijn pad. Ik maakte kennis met ze via het UWV in Dordrecht. Een leuk en ongedwongen gesprek was het en ik voelde me op mijn gemak. Zij zagen mijn toegevoegde waarde en ik kon aan de slag bij de klantenservice. In maart ben ik gestart en ik heb naast veel plezier ook leuke collega’s. Het is zo belangrijk voor me dat ik gewoon nog meetel in deze arbeidsmarkt.”

Heb jij nog tips voor werkzoekenden?

“Wees positief en straal dat ook uit tijdens je gesprekken. Dat werkt magnetisch en voor je het weet heb je een baan te pakken. Zet ‘m op en geef vooral niet op, hoe lastig het soms ook kan zijn!”

Corrie Heijdra, klantenservice Werkmaker

Op onze klantenservice werkte in 2018 ook Corrie Heijdra. Zij is ondanks haar persioengerechtigde leeftijd nog steeds lekker aan het werk.

“Ik had met pensioen kunnen gaan, maar ik vind werken gewoon veel te leuk. Via mijn netwerk kwam ik met Werkmaker in contact en nu maak ik afspraken voor de MKB-adviseurs. Wat een leuke en gemotiveerde club mensen werkt hier, mijn complimenten. Ik spreek uiteenlopende MKB-bedrijven en mij is duidelijk dat er veel vacatures zijn waar 50 plussers enthousiast van worden."

Wat wil je meegeven aan werkzoekenden?

“Denk nooit dat je iets niet kunt. Ik ga iedere keer weer de uitdaging aan. Zelfs als je 66 jaar bent, kun je gewoon nog aan de slag en is er waardering voor je kennis en kunde. Als je gaat solliciteren, denk dan na hoe je jezelf kunt onderscheiden. Een vriendin van me maakt nu een filmpje van zichzelf om te promoten. Leeftijd speelt bij mij geen rol.”

Daar sluiten we ons bij aan. Want zeg nou zelf, Corrie lijkt toch veel jonger?

Nel den Ouden, incasso consulent

Ik ben in 2018 bij Werkmaker aan de slag gegaan als medewerker klantenservice. Een kans die ik met beide handen heb aangepakt. Van daaruit heb ik een volgende stap gezet naar ander werk, als incasso consulent. En zo blijf ik aan het werk!

Ellen Vogelezang, administratief medewerker

Via Werkmaker zette ik in 2018 een nieuwe stap in mijn loopbaan en al heel snel vond ik een baan die helemaal bij me past. Ik werk nu bij een mooi bedrijf waar ik een nieuwe administratie ga opzetten.